Case study – mirnasisul.com

PROJEKT: Izrada web trgovine mirnasisul.com

NARUČITELJ: Akademska slikarica Mirna Sišul

TRAJANJE: 8 tjedana

O akademskoj slikarici Mirni Sišul i njenim razigranim radovima zasigurno ste već čuli – ako ne putem društvenih mreža na kojima je ona sveprisutna, jer ju publika jednostavno obožava i ne libi se dijeliti njene objave, onda putem drugih medija, koji ovu mladu akademsku slikaricu rado prate (jedan takav članak nedavno je objavljen u magazinu InDesign s Mirjanom Mikulec – kliknite za više).

S Mirnom Sišul aktivno surađujemo posljednjih nekoliko godina – najprije smo izradili klasičnu web stranicu, a nakon toga, kada se počela javljati potreba za automatiziranom prodajom, web stranicu smo nadomjestili web trgovinom.

Web trgovina mirnasisul.com je specifična po mnogim aspektima – od vizualnih do funkcionalnih, a u nastavku ćemo se osvrnuti na one za koje smo smatrali da će vama, čitateljima našeg bloga, biti najzanimljivije.

  • Marin Sišul, voditelj online prodaje na mirnasisul.com

    "Preporuke za ljude koji web shvaćaju kao danas osnovni alat za bilo koji oblik posla!"

    Suradnju sa Webizrada.org tj. tvrtkom obART GRAF započeli smo prije više od godinu dana na projektu izrade stranice www.sentencia.com.hr zamišljenog kao portal za trajno uklanjanje kamenca iz vode. Nedavno smo krenuli u redizajn tj. izradu naše osnovne stranice www.aquapur.hr budući da stara stranica nije ispunjavala zahtjeve koje su nove web mogućnosti pružale. U međuvremenu od Webizrade smo naručili i izradu web dućana za akademsku slikaricu Mirnu Sišul www.mirnasisul.com. Osim izrade i osmišljavanja web projekta, Webizrada je konfigurirala, razvila, implementirala i dovela do kraja sve dodatne module što smo poželjeli i predložili... Facebook integracije, Twiter, marketing kampanje, pisanje prodajnog pisma, dali su odgovore na specifičnosti koje postoje... na sva tri projekta. Webizrada. org savršeno poštuje rokove i zadane ciljeve. Sa Webizrada.org se lako i jednostavno dogovoriti, lako ih je razumijeti. Prije kretanja u posao ponude koje izrade te popratni tekst u mailu objasni i pojasni gotovo sve. Tijekom rada na projektu na isti način. Izmjena informacija i ideja je izvrsna. Da ne spominjem upute koje dostave na kraju posla za lako unošenje i ažuriranje stranice , kada ista zaživi na internet nebu. I kada je projekt on-line stoje na raspolaganju za sva pitanja i možebitnu pomoć. Koristim priliku da preporučim Webizrada.org i gospodina Želimira Grafa sa svojim timom svim ozbiljnim ljudima koji žele naprijed, a web shvaćaju kao danas osnovni alat za bilo koji oblik posla.

Dizajnom minimalistička, a sadržajno vrlo bogata web trgovina kojom se jednostavno upravlja

Prilikom planiranja dizajna i koncepta web trgovine mirnasisul.com, klijenti (supružnici Mirna i Marin Sišul) su bili vrlo eksplicitni – proizvod ne smije pasti u drugi plan, a to žele postići minimalizmom i odabirom neutralnih nijansi boja. Imali su konkretne želje i zahtjeve po pitanju koncepta web trgovine i sadržajnih okvira koji trebaju biti na naslovnici. S obzirom da od ranije imaju bogato iskustvo s online alatima, te da je klijentica kao već etablirana slikarica dosta dobro poznavala sklonosti svoje ciljne skupine, njihove ideje bile su nam velika pomoć i važan preduvjet za budući uspjeh ove web trgovine.

Kao i u slučaju drugih projekata koji su izašli iz naše radionice, web trgovina mirnasisul.com temelji se na WordPressu i WooCommerceu, pri čemu je izrađena custom tema – prilagođena potrebama i željama naručitelja. Neke od vizualnih i funkcionalnih specifičnosti te teme opisujemo u nastavku.

Upravljačko sučelje za sadržajne module naslovnice

Prilikom izrade svih naših web stranica osnovni cilj nam je omogućiti klijentu samostalno upravljanje što većim dijelom sadržaja koji su na web stranici prisutni. Stoga u većini slučajeva proširujemo nativne mogućnosti WordPress CMS-a i uz korištenje što manjeg broja pluginova kreiramo framework za upravljanje predviđenim sadržajnim modulima.

Tako smo i u slučaju web trgovine mirnasisul.com osigurali mogućnost samostalnog mijenjanja sadržaja na najvažnijim segmentima naslovnice – izmjenjivaču fotografija (slideru), središnjim sadržajnim blokovima i blokovima podnožja.

 

Izmjenjivač fotografija na naslovnici

Horizontalni blokovi na naslovnici

Podnožje web stranice

Proširenje nativnih mogućnosti WordPressa za upravljanje unutarnjim stranicama

Baš kao i kod naslovnice, klijent je imao specifične želje po pitanju izgleda unutarnjih stranica. Primjera radi, htio je da na svakoj unutarnjoj stranici postoji zaglavlje u vidu slike pune širine, s naslovom i podnaslovom na toj slici. WordPress nema mogućnost postavljanja slike zaglavlja na pojedinačnim podstranicama i arhivama članaka/proizvoda (kategorije), a ujedno nema niti mogućnost pokazivanja podnaslova (isključivo predviđa polje za naslov).

Stoga je bilo važno prije svega isprogramirati ovaj dizajnerski i funkcionalni element (pozicioniranje slike u zaglavlje, postavljanje naslova i podnaslova na sliku), te osigurati klijentu mogućnost unosa slika i teksta na zaglavlje – za svaku pojedinačnu podstranicu, te stranice arhiva (kategorije čanaka i proizvoda).

Odmak od klasičnog WooCommerceovog izgleda proizvoda

Klasičan WooCommerceov predložak proizvoda je korektan, ali zašto ne otići korak dalje i prezentaciju proizvoda učiniti zanimljivijom i ugodnijom za korištenje. U slučaju web trgovine mirnasisul.com postigli smo to na sljedeći način:

  • Izbacili smo klasični bočni izbornik koji je samo stvarao “gužvu”, te smo informacije i elemente “razvukli” po cijeloj širini stranice.
  • Transformirali smo klasične WooCommerce tabove (kartice), te “otkrili” atribute i ocjene (inače skriveni u tablicama), pozicionirajući ih na desnu stranu stranice proizvoda. Umjesto klasičnih WooCommerce tabova ispod galerije fotografija su postavljene custom kartice na koje ćemo se osvrnuti u nastavku.
Izgled proizvoda na mirnasisul.com

S obzirom da osim klasičnog opisa proizvoda, na stranici proizvoda trebaju biti i druge važne informacije (o dostavi, načinima plaćanja i sl.), odlučili smo kreirati custom tabove (kartice) i omogućiti klijentu jednostavno upravljanje njihovim sadržajima. Tako klijent za svaku kategoriju proizvoda može definirati univerzalne tabove koji će se prikazivati na svim proizvodima te kategorije.

Napredne funkcionalnosti za automatizaciju prodaje i uštedu resursa

Registracija korisnika i e-mail marketing

Prilikom pregledavanja proizvoda, jedna od stvari koju ćete vjerojatno odmah uočiti jeste potreba za registracijom – ukoliko želite vidjeti cijene. Bez obzira koliko je korisnost ovakve prakse dvojbena, zahtijevanje od korisnika da se registrira da bi mu cijena bila otkrivena je stvar poslovne politike portala mirnasisul.com, koja se do sada nije pokazala štetnom. Čak što više, portal funkcionira kao platforma za obožavatelje Mirninih radova, koji nemaju problem s davanjem svojih osobnih podataka da bi zauzvrat mogli vidjeti cijenu proizvoda svoje omiljene slikarice. Prilikom registracije sustav ih pita da li žele putem newslettera dobivati zanimljivosti sa shopa, na što mnogi pristaju, pa se njihovi podaci automatski pohranjuju u sučelje e-mail marketing servisa Mailchimp i zatim koriste prilikom promotivnih kampanja.

Povezivanje blagajne i Mailchimpa

Ova strategija je vrlo jednostavna, a izrazito učinkovita za izgradnju baze kontakata, koji, s obzirom da se radi o deklariranoj ciljnoj skupini, predstavljaju pravo malo bogatstvo.

Kalkulator za izračun cijene tapeta po mjeri

Jedan od noviteta na web trgovini mirnasisul.com jeste kategorija Tapete (kliknite za pregled).

Riječ je o proizvodima koji nisu standardizirani i ne mogu se prezentirati kao klasični jednostavni (primjer pogledajte ovdje) ili varijabilni proizvodi (primjer pogledajte ovdje), već se korisniku mora omogućiti da sam definira željene dimenzije i dobije automatiziran obračun cijene (kliknite za primjer).

Da bi tako nešto bilo moguće, ugradili smo online kalkulator i isprogramirali formulu za obračunavanje cijene proizvoda, uz unos širine i visine željene tapete. Unos širine i visine se vrši u “cm” jer je preciznost u izradi tapete ovdje ključna, ali se obračun cijene vrši u “m2”. Programiranje ove konverzije je bio dodatan izazov, koji smo uspješno riješili.

Prikaz kalkulatora na proizvodima iz kategorije Tapete

Nakon upisa željenih dimenzija i obračunavanja cijene, kupac biva preumjeren na blagajnu na kojoj još jednom vidi koje je dimenzije unio, a istu informaciju dobiva i u automatiziranom e-mailu kojim se narudžba potvrđuje. Na isti način je o narudžbi i unesenim dimenzijama informiran i administrator web trgovine, čime su potencijalne greške prilikom procesuiranja narudžbi svedene na minimum.

Zaključak: Web shop treba biti motivator za kupovinu

Mnogi se pitaju što je potrebno da bi jedna web trgovina bila uspješna. Odgovor na ovo pitanje mogu vam dati vlasnici portala mirnasisul.com, supružnici Mirna i Marin Sišul – koji su svakog dana svjedoci korisnosti ovog alata. Odgovor na ovo pitanje bez puno razmišljanja glasi: jednostavnost, preglednost, pragmatičnost. 

O web trgovini mirnasisul.com bismo imali još puno toga za napisati, postoji jako puno tehničkih specifičnosti koje su “običnom oku” nevidljive, a vama čitateljstvu teško da bi bile i zanimljive – bez obzira koliko fascinantne one bile. Vjerujemo da smo vas i kroz ovih nekoliko ulomaka uspjeli upoznati s prednostima ove web trgovine, koja je postala put do srca mnogih Mirninih obožavatelja, i ujedno dodatna motivacija ljudima širom regije da kupuju njene živopisne radove.

Zanima vas izrada web trgovine?

 

Ne čekajte, odmah saznajte što vam nudimo

 

Obratite nam se putem web formulara, e-maila info@webizrada.org ili broja telefona 091 / 455 – 1066 (12-17h) i saznajte što možemo učiniti za vas. Više informacija o našoj usluzi izrade web dućana saznajte ovdje. Naš tim spremno čeka vaše javljanje!

*Napomena: Izrada web trgovine nije jedina usluga koju nudimo, u mogućnosti smo vam po povoljnim cijenama pružiti niz drugih usluga internet marketinga.