Web hosting

Što je web hosting i zašto vam je potreban?


Laički rečeno, web hosting je fizička lokacija vaše web stranice, na kojoj se pohranjuju sve njene datoteke – ukratko, resursi web hostinga pokreću vašu web stranicu i bez njih ona uopće ne može funkcionirati.

Ne samo što je web hosting zaslužan za njen rad, o njemu ovisi i koliko dobro će vaša web stranica raditi. Ukoliko vaš web hosting karakteriziraju zastarjele tehnologije i manjkavi resursi, to će imati direktan utjecaj na brzinu i stabilnost rada web stranice.

I ne samo to, ukoliko su hosting resursi na kojima je vaša web stranica smještena zastarjeli i zanemareni (davno ažurirani i nadograđeni), to znači da oni uglavnom nisu otporni na hakerske napade – a to ujedno znači da je vaša web stranica izvrsna meta.

Posljedice hakiranja vaše web stranice mogu biti nesagledive, i to ne samo u smislu problema koji mogu nastati na samoj web stranici, već se oni mogu prenijeti na lokalna računala putem kojih joj se pristupa (drugim riječima, možete zaraziti računala vaših posjetitelja!), i na sve druge uređaje i aplikacije koji se spajaju na ta računala. Ako se to dogodi, daljnje komplikacije su često takve da se financijski trošak može mjeriti u tisućama i desetinama tisuća kuna – pa i više.

Stoga  je vrlo važno kakvu hosting uslugu zakupljujete.

U nastavku nekoliko savjeta, na što pripaziti i kako odabrati pravu hosting tvrtku.

 • Mario Župan, vlasnik tvrtke Worldnet

  "Napokon se mogu mirno posvetiti svome poslu"

  Nakon što smo web stranicu migrirali na hosting račun uz koji nam se pruža i usluga zaštite i održavanja, nismo imali niti jedan problem s performansama weba. Najvažnije od svega - ne moram brinuti ni za što, mogu se fokusirati na svoj vlastiti posao. Sviđa mi se vaša usluga i preporučam ju svima koji se žele riješiti svakodnevnih problema oko samostalnog upravljanja web stranicom, ili jednostavno traže stručnjaka koji će se pobrinuti za njihov WordPress web. 

Kakav web hosting trebate?


Prostor za pohranu

Prostor za pohranu je isti kao onaj na vašem računalu – za web stranicu koja sadrži velik broj datoteka, fotografija, videa i sl., dovoljna količina pohrane je od kritične važnosti. Također, važno je da hosting koristi SSD diskove za pohranu, jer su oni puno brži od klasičnih serverskih hard diskova.

Promet (ako je moguće neograničen)

Promet je, laički rečeno, razmjena informacija (teksta, multimedije) između servera i posjetitelja, koji se troši, poput prometa između vašeg računala i interneta. Neki pružatelji hosting usluga promet ograničavaju, neki daju neograničen, ali u većini slučajeva, promet nije neki veliki faktor, osim ako nije jako nisko ograničen (npr. sve ispod 60GB je premalo za imalo posjećeniju web stranicu, pogotovo ako sadrži veći broj fotografija, ili čak videa).

Što aktualnija verziju PHP-a

Novije verzije PHP-a omogućavaju korištenje modernijih programerskih standarda, povećavaju stabilnost, sigurnost i brzinu rada web stranice. Pružatelji hosting usluga koji ne nadograđuju redovno svoje servere dovoljno često, svojim korisnicima zapravo uskraćuju te brojne i vrlo važne prednosti. Npr., trenutno aktualna PHP verzija 7 je dvostruko brža od prethodne verzije 5, sadrži brojna sigurnosna poboljšanja te je stabilnija.

Intuitivno korisničko sučelje

Za većinu korisnika hosting usluge, intuitivno korisničko sučelje počinje i završava kod cPanel-a, najpopularnije (i vjerojatno najbolje) aplikacije za upravljanje hosting računom. Zato, kada birate, budite sigurni da vaš pružatelj hosting usluge omogućava u paketu i cPanel.

Caching

Server side caching (caching na strani servera, za razliku od cachinga na strani korisnika) omogućava brojne prednosti (rasterećuje server i web stranicu, omogućava da web stranicu otvori veći broj posjetitelja bez narušavanja stabilnosti), pa je kod odabira hosting usluge korisno imati i ovu mogućnost. Npr. LiteSpeed serveri imaju caching plugin za WordPress koji omogućava nativni caching na kompatibilne LiteSpeed servere koji imaju omogućen ovaj dodatak.

Funkcionalnost backupiranja

Kvalitetan backup je od kritične važnosti. Bez backupa nemate hosting. Ako vaš pružatelj hosting usluge nema dnevni backup vaše web stranice i to u nazad zadnjih 30 dana, onda su potencijalni problemi ogromni (od hakiranja stranice koju više nije moguće vratiti na prethodno stanje, pa do drugih problema s gubitkom podataka). Dobar hosting pruža kvalitetno backup rješenje poput R1 Soft Backup-a i sličnih aplikacija.

Login zaštita

Login zaštita pruža dodatan sloj zaštite prilikom prijave na hosting sučelje. Npr. dvostupanjska autentifikacija (u kombinaciji sa npr. mobilnom aplikacijom poput Google Authenticator-a) je vrlo kvalitetan alat za borbu protiv brute-force napada na vaše hosting sučelje (ali i neautoriziranu prijavu, jer se na vaše hosting sučelje možete prijaviti samo kombinacijom vašeg računala i mobilnog uređaja), pa je dobro tražiti hosting koji ima ovu mogućnost.

Mogućnost instalacije SSL certifikata (po mogućnosti besplatnog)

Kvalitetan hosting paket omogućava i automatiziranu instalaciju besplatnog SSL certifikata (poput Let’s Encrypt, dakle, ne self-signed već CA – certificate authority SSL-a) ugrađenog u cPanel sučelje. Ovime omogućavate vašoj web stranici kriptiranu komunikaciju (između servera i posjetitelja), te omogućavate i kriptirano slanje i primanje e-mailova bez mogućnosti presretanja komunikacije i lažiranja e-mail poruka.

Fizička lokacija servera

Uz ove osnovne karakteristike kvalitetnih web hostinga, mnogi bi nadodali i fizičku lokaciju (blizinu) servera. No, važnost toga je diskutabilna, evo i zašto – danas, u 2017. godini, internet infrastruktura je znatno napredovala. Sva važnija internet čvorišta su povezana optičkim kabelima sa ogromnim brzinama o kojima prije 10 godina nismo mogli ni sanjati. Danas, imati server u Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji ili Hrvatskoj, nema previše razlike. Ako se hosting server nalazi na nekom od važnijih internet čvorišta, apsolutno je nevažno gdje se u Europi nalazi, brzina će biti slična. Na ovom linku možete vidjeti sva najvažnija internet čvorišta – https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_exchange_points_by_size. Nitko ne može tvrditi da je bolje imati server u Hrvatskoj nego npr. u Amsterdamu (ili nekom drugom velikom internet čvorištu), posebno u 2017. godini, kada nam je cijela Europa tržište, te se ne želite ograničavati samo na Hrvatsku, već želite biti brzo dostupni svima u Europskoj uniji, ali i svijetu. Naravno, treba reći i da nema smisla imati server u Americi ili Aziji, ako su vam posjetitelji u Europi, jer su tu već razlike u brzini zamjetne, no tu su i udaljenosti dosta velike.

Koja je strateška prednost naše tvrtke u odnosu na druge?


Nismo tipična hosting tvrtka, koja poznaje isključivo svoju tržišnu nišu i ima ograničeno znanje o srodnim djelatnostima. Naš primarni posao je razvoj web stranica, stoga je dio naše svakodnevnice osigurati sigurno okruženje web stranica i ispuniti uvjete za njihov stabilan rad.

Korisnici naše hosting usluge, a posebno oni kojima smo ujedno izradili i web stranicu, imaju samo jedno mjesto za podršku. Ukoliko web stranica pokazuje greške u radu, naš tim radi provjere na samoj web stranici (provjere programskog koda), ali istovremeno testira i hosting resurse. Nema prebacivanja odgovornosti između programera web stranice i pružatelja hosting usluge, kako to inače biva kada se problem ne može identificirati.

Također, činjenica da se bavimo različitim aspektima internet marketinga tjera nas da uvijek iznova uvodimo inovacije koje će na ovaj ili onaj način poboljšati online prisustvo naših klijenata. Tako smo među prvim pružateljima hosting usluge uveli besplatan SSL certifikat na svim cPanelima, jer je on važan optimizacijski faktor i zahvaljujući njemu naši klijenti mogu poboljšavati svoju poziciju među rezultatima pretrage.

Bili smo i jedni od rijetkih koji su prije 2 godine omogućavali PHP 7 na svim hosting računima – u vrijeme kada je on još uvijek bio egzotika. Zahvaljujući tome, web stranice mnogih naših klijenata udvostručile su svoju brzinu, a što je također poboljšalo njihov status na Google-u.

Ovo su samo neke od stavki na koje smo za naše klijente unaprijed mislili – u želji da pomoću naših usluga unaprijede svoje poslovanje.

Stabilna i ultra brza podloga sa LiteSpeed-om

Naše web servere pogoni LiteSpeed – mnogima nepoznanica (velika većina pružatelja hosting usluga koristi Apache, dok neki dodatno naplaćuju LiteSpeed i nekoliko stotina kuna mjesečno ako ga uopće imaju u ponudi). LiteSpeed može izdržati daleko veći promet, i po testiranjima je daleko brži od Apache-a. Svojim klijentima omogućavamo rad web stranica na uvijek ažuriranim aplikacijama i framework-ovima, poput posljednjih verzija PHP-a, LiteSpeed-a, itd. Svaki naš web hosting dolazi sa podrškom za PHP od verzije 4.4 pa do 7.1, a svaka nova verzija vrlo brzo biva dodana. Kako ne bi gubili vrijeme na nepotrebnu komunikaciju s našom tehničkom podrškom, mnogo toga u okviru hosting usluge možete napraviti sami (prilagodba PHP verzije, kreiranje i održavanje baza podataka, backup, samostalno uređivanje brojnih postavki PHP-a (što će znati cijeniti mnogi među vama koji kod svojih trenutnih pružatelja hosting usluga na ovakve stvari čekaju i po dan-dva, ako je određene postavke uopće moguće mijenjati).

Naša perspektiva je drugačija

Bavimo se razvojem web stranica i usko smo povezani s njihovom sigurnošću. Znamo što je potrebno za sigurno i stabilno okruženje svake web stranice u kontekstu serverskih resursa i zaštite. S druge strane, znamo da je i user-friendly sučelje i jednostavno korištenje obavezno za svaku uslugu – pa, za razliku od nekih tvrtki iz ove struke, koje bi najradije server zaključavale, zabranjivale kojekakve servise i pristupe, mi smo svjesni da jedino svestran i moderan web hosting ima smisla – mi sigurnost osiguravamo na neke druge načine, bez narušavanja upotrebljivosti. Bez obzira što dolazimo iz svijeta razvoja web stranica, te posjedujemo jedinstvenu perspektivu vlasnika web stranice koji svoj web želi zaštiti na najbolji mogući način, no ipak želi da web bude jednostavno dostupan i brz, s druge strane, naš odjel koji se bavi podrškom i održavanjem reflektira našu želju za kompromisom – najbolja stabilnost, najveća brzina, najjednostavniji pristup, ali i najveća sigurnost. To je rijetkost u ovom poslu.

Nove tehnologije

Sve aplikacije koje ćete koristiti u okviru hosting usluge (cPanel i sve prateće aplikacije, poput webmaila, backup aplikacije, aplikacije za upravljanje bazama podataka, itd). uvijek su up-to-date, što znači da redovito ažuriramo sve pakete aplikacija na serveru. To također znači da ćete uvijek imati pogodnost korištenja najnovijih verzija svih aplikacija sadržanih u okviru cPanel aplikacije za upravljanje vašim hosting računom.

SSL dolazi u paketu

Svaki naš cPanel dolazi sa uključenim Let’s Encrypt SSL certifikatom za vašu web domenu. SSL certifikat možete izdati čak i zasebno za svaku vašu poddomenu, te za mailing server, te time u potpunosti pojednostavniti zaštitu vaše odlazne i dolazne pošte, bez promjene mail servera u vašoj aplikaciji. SSL je enkripcija komunikacije između vašeg računala (ili računala vašeg posjetitelja) i našeg servera, koja onemogućava hakerske upade i praćenje vašeg prometa. Također, u slučaju e-mail usluge, onemogućava lažiranje pošiljatelja te presretanje e-mail komunikacije između pošiljatelja i primatelja.

Svaki paket hostinga obuhvaća:

 • LiteSpeed web server i LiteSpeed server side PHP caching (LiteSpeed je zamjena za Apache web server (vaš trenutni hosting ga vjerojatno koristi) – međutim, LiteSpeed je po mnogim testovima daleko brži i može izdržati daleko veći promet od Apache-a – za one koji žele znati više kliknite ovdje)
 • SSD diskovi
 • SSL certifikat (prilagodba stranice za prelazak na HTTPS nije uključena u cijenu)
 • cPanel sučelje
 • Webmail
 • MySQL / MariaDB baze podataka
 • R1 Soft Restore automatizirani dnevni backup
 • Varnish Caching Engine
 • PHPMyAdmin
 • Apache SpamAssasin
 • E-mail Greylisting
 • Softacolous autoinstalacija skripti
 • Dvostupanjska login zaštita
 • Mogućnost odabira PHP verzije (4.4 do 7.1), Perl (trenutno 5.8.8.)
 • Mogućnost jednostavne CloudFlare integracije

Zaštita i održavanje WordPress web stranica*

Kvalitetan hosting je samo pola priče o zaštiti web stranica. Ovisno o tome koji CMS koristite, potrebno je redovito ažuriranje vaše web stranice. Kako smo specijalizirani za WordPress i u njemu razvijamo sve naše web stranice, tako svojim klijentima pružamo i dodatne usluge zaštite i održavanja koje obuhvaćaju sljedeće stavke:

 • ažuriranje WordPressa dva puta godišnje
 • ažuriranje pluginova dva puta godišnje
 • ažuriranje teme dva puta godišnje

Dva ažuriranja godišnje je minimalna preporuka kako biste vašu web stranicu održali modernom i stabilnom. Korištenje posljednje dostupnih verzija WordPress-a i pluginova smanjuje rizik hakiranja i zaraze vaše web stranice. Ovo je usluga koju vam neće ponuditi niti jedna hosting tvrtka! Za cijenu nas kontaktirajte na prodaja@webizrada.org ili nam prilikom narudžbe hosting usluge kroz formular u nastavku napomenite da želite i uslugu ažuriranja web stranice (dostupno samo za WordPress!).

*Napomena: Usluga održavanja i zaštite WordPress web stranica se nadoplaćuje i nije sastavni dio hosting usluge, a cijena ovisi o kompleksnosti web stranice, ugrađenim funkcionalnostima, broju pluginova, zastarjelosti verzije CMS-a i specifičnostima izrađene teme. Konkretnu cijenu možemo definirati nakon uvida u vaše web alate.

Web hosting paketi

Prije narudžbe hosting usluge, molimo vas da se upoznate sa uvjetima korištenja naše hosting usluge. Imajte na umu da korištenjem hosting usluge prihvaćate sve uvjete korištenja web hostinga navedene na prethodnom linku.

Medium
600 kn
/ godišnje (+PDV)
4 GB prostora (SSD)

100 GB prometa

100 e-mail adresa

5 MySQL / MariaDB baza

20 FTP računa

2 domene

5 poddomena

3 parkirane domene

besplatan SSL certifikat (Let’s encrypt)

besplatna tehnička podrška (5 sati mjesečno)

Naručite
Advanced
1000 kn
/ godišnje (+ PDV)
10 GB prostora (SSD)

150 GB prometa

150 e-mail adresa

10 MySQL / MariaDB baza

40 FTP računa

3 domene

8 poddomena

5 parkiranih domena

besplatan SSL certifikat (Let’s encrypt)

besplatna tehnička podrška (5 sati mjesečno)

Naručite
Pro
1600 kn
/ godišnje (+ PDV)
20 GB prostora (SSD)

Neograničen promet

500 e-mail adresa

30 MySQL / MariaDB baza

50 FTP računa

3 domene

15 poddomena

10 parkiranih domena

besplatan SSL certifikat (Let’s encrypt)

besplatna tehnička podrška (10 sati mjesečno)

Naručite

Zašto neki osnovni paketi koštaju 200 kn godišnje, a kod nekih hosting tvrtki 500 kn i više?


Ako ste do sada tražili adekvatan smještaj za vašu web stranicu, onda ste zapazili značajne razlike u cijenama paketa koje hosting tvrtke nude. Ne sumnjamo da ste primijetili da je raspon cijena kod nekih od 200 kn pa nadalje, a kod nekih početni hosting paket košta 500 ili više kn.

Zašto je tako?

Pokušat ćemo vam objasniti jednom usporedbom.

Smjestiti web stranicu na hosting od 200 ili 500 kn je ravno životu u garsonjeri i raskošnoj vili. Garsonjera će vas vječno gušiti, uvijek će vam nedostajati prostora i morati ćete dobro izvagati svaku odluku o tome što i kako u nju pohraniti. U raskošnoj vili možete disati punim plućima, udobna je, nema potrebe za kompromisima.

Ne želimo biti grubi i neprofesionalni, ali ne možemo ne konstatirati da, kad je riječ o tehnologijama koje nude, mnoge hosting tvrtke iz Hrvatske i regije još uvijek žive u prošlom desetljeću (a neke i stoljeću).

Primjera radi, još uvijek je relativno česta pojava, da u okviru osnovnog hosting paketa bude ponuđeno 250 ili 500 MB pohrane. U vrijeme kada same web stranice često “teže” i po nekoliko GB (zbog brojnih fotografija ili videa koji su postali svakodnevnica), iz razloga jer ih u pozadini pokreće CMS i jer imaju ugrađene specifične funkcionalnosti, ovakva mizerna kvota prostora za pohranu se može shvatiti ili kao neupućenost hosting tvrtki o potrebama tržišta ili taktika za navlačenje kupaca.

Jer čim smjestite svoju novu web stranicu na takav hosting račun, ona će se početi “gušiti” i vi ćete biti primorani nadoplatiti nadogradnju paketa.

Primijetili ste sigurno i da mnogi pružatelji hosting usluga još uvijek nisu čuli za PHP 7 (verzija aktualna već 2 godine) – oni ne znaju, ili ih previše ne zanima da moderne web stranice više ne može pokretati verzija PHP-a 5.

O cachingu, dodatnoj zaštiti, besplatnim SSL certifikatima i sl. da ne govorimo – ove se značajke ponekad čine kao znanstvena fantastika.